Stäng fönster Trollhättan kn, VÄNE-ÅSAKA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Väne-Åsaka socken ligger sydväst om Trollhättan och landskapstypen är slätt- och mellanbygd som främst är inriktad på spannmålsproduktion i det öppna landskapet. Skogsbevuxna höjder ses kring de öppna jordbruksytorna.

Skiftena på 1800-talet, främst i området mellan 1827 och 1875, leder till i att bebyggelse och marker ligger i utskiftade lägen med raka ägogränser och av de gamla teggränserna syns i stort sett inget. Bebyggelsen är västsvensk med bland annat skiftesverksladugårdar och västsvenska dubbelhus.

Källor:
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36