Stäng fönster Falköping kn, VALTORPS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Landskapstypen är mellan- och slättbygd och området kan beskrivas vara ett böljande betes- och jordbrukslandskap. Falbygden har stor inriktning på nötkreatur och då främst mjölkkor. Skogen som finns är barrträd av mycket är planterat under 1900-talet. Regionen är ett av landets tidigaste jordbruksområden likaså finns här ett brukslandskap med kalkbrottområden och kalkugnsruiner.

Bebyggelsen visar upp bevarad agar bebyggelse fån 1800-1900-talen och många byar och gårdar skiftesplaceringar. Bygden har ett stort antal medeltida kyrkor.

Byn Torbjörntorp i socken ligger på kalkstensplatåns sluttning ned mot Markabäcken. Här var förr en viktig knutpunkt för vägar från bland annat Falköping, Skara, Skövde och Varnhem. En järnvägsanhalt, nu nedlagd, med ett industrispår gick till kalkbruken Tomtens och Rössberga, något norr om byn.

Källor:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36