Stäng fönster Lidköping kn, NORRA HÄRENE SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Resville socken är numera en del i norra Härene socken och är till största del ett odlingslandskap och ingår med ett område i Lidköpings kommuns kulturhistoriskt intressanta områden. Resville by har lämningar av medeltidskyrka samt ett vadställe och här har funnits minst sju kvarnar i byn vid ån Flian Redan på medeltiden hade området ett kvarncentrum. Resville kvarnby är ett gott exempel på den viktiga funktionen som kvarnarna utgjorde i ett odlingslandskap. Idag finns tre kvarnar.

Slättandskapet består av åkermark och en åravin vars brink består av tät lövskog och hagmark och Resville utmärks främst av småbebyggelse.

Källor förutom rapporten:
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36