Stäng fönster Tidaholm kn, BALTAK SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Baltak socken ligger sydväst om Tidaholm där Tidan flyter genom de centrala delarna av socknen. Socknen ligger i ett område som betecknas med mellan- och skogsbygd. Tidans flöde ger en dalbygd med odlingsmarker som mot väster och öster övergår till mer kuperad skogsbygd.

Bygden kan uppvisa två herrgårdar, Bälteberga och Madängsholm, som bildades i början av 1800-talet och området från Bälteberga i norr och till Madängsholm i söder är ett tidigt industrialiserat område. Kvarnverksamhet, garveri, färgeri vadmalsstamp pappersbruk, såg och spinneri är några av de verksamhetsområden som funnits och som fortfarande finns spår av.

Byggnadsskicket visar drag av byggnadsskicket i grannbygder i norr och söder samt från Småland. På 1800-talet byggdes tvåvåningsstugor som mangårdsbyggnader

Källor:
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Tidaholms kommun (1989) Skara: Skaraborgs länsmuseum och Tidaholms museum