Stäng fönster Töreboda kn, FÄGRE SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Söder om Töreboda ligger Fägre socken. Göta kanal flyter genom landskapet vilket bland annat präglat bebyggelsen, vattenanläggningar och knutpunkter i stort.

Över ett större område är landskapstypen slätt-, mellan och skogsbygd men Fägre socken består till stor del av ett jordbruksområde med vattendrag som Göta kanal och Fägrebäcken och skogsklädda långa åsar. Produktionen i området är spannmål, betesdjur men också skogsbruk i randbygder.

Det större området, Vadsboslätten är ett kärnområde när det gäller väl bevarad agrar bebyggelse från 1800- och 1900-talen i Västergötland. Gårdsmiljöer från tiden före och tiden efter de stora skiftena finns representerat.

Källor: