Stäng fönster Vara kn, LEVENE SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Området kring Lidköping, Skara och Varaslätten betecknas som slätt- och mellanbygd där inriktning ligger till stor del på spannmålsproduktion. Åkerarealen splittra av de utskiftade gårdarna och mer sällan av träddungar och åkerholmar.

Bebyggelsemönstret är utskiftade gårdar kring äldre byplatser. Byggnaderna är många gånger västsvenska med öppna gårdsmönster och skiftesverksladugårdar. I regionen finns kvarnställen längs några åar däribland Flian. Tätorternas placering går tillbaka till järnvägssamhällena och deras etablering.

Källor:
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36