Stäng fönster Herrljunga kn, SKÖLVENE SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Skölvene socken ligger sydöst om Herrljunga och landskapet betecknas vara mellan- och skogsbygd. Produktiv skogsmark är uppbruten av odlingsmarker som ligger omkring gårdar och byar på höjder och längs dalgångar. Uppodlade mossmarker med öppna diken finns bland annat vid Källunga i grannsocknen.

Byggnader visar både västligt och sydligt byggnadsskick då det större området kan ses som en skärningspunkt. Bland annat byggdes här förr högloftsstugor. Det finns bevarade framkammarstugor, enkelstugor med sidokammare men också låga ryggåsstugor. Det västsvenska dubbelhuset blev vanligt efter skiftena. Stor nybyggnation av gårdsbyggnader skedde mellan åren 1910-1940.

Källor: