Stäng fönster Tranemo kn, ÖLSREMMA SN,AGRAR SMÅIMDUSTRI, Västra Götaland

Ölsremma socken ligger i Tranemo kommun och tillhör en vidsträckt, långsmalt område i ovan nämnda landskapsöversikt. Landskapet betecknas som skogsbygd, med produktiv mark, och ett kuperats höglandsområde vid smålandsgränsen. Här finns gott om sjöar och mossar i dalsänkorna.

Byggnadsbeståndet för agrar bebyggelse från 1800-1900-talen är väl bevarade och ett betydande antal nedlagda jordbruk och ett stort fritidsboende återfinns. Ålderdomliga kategorier av ekonomibyggnader, som linbastur, kölnor och loftbodar, finns också bevarade. Småländskt byggnadsskick kan ses i stora tvåvåningshus fån 1800-talet och dubbelkammarstugor.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36