Stäng fönster Mark kn, SKENE SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Skene socken består av tätorten Skene som ligger i Marks kommun.
Omlandet till tätorten, betecknas vara Skogs- och dalbygd, ett kuperat höglandsområde. Jordbruk med spannmåls- och animalproduktion är vad landskapet fabricerar. Många företag i Mark har inriktning mot inredning och textilier men också möbelföretag.

I regionen finns många förläggargårdar, en del av dem byggnadsminne, alltså gårdar som varit uppförda av ägarna till de stora textilproducenterna i tygriket. .Förläggargårdarna är en följdverkan på den stora hemslöjden med gårdfarihandel som startade på 1600-talet. Detta kom att utvecklas till förläggarverksamhet och hemarbeten, till exempel vävning. Till en början var det mest linne- och ylletyger med senare blev också bomullstyger vanliga att man vävde i hemmen.

Källa: