Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION SJUHÄRADSBYGDEN, Västra Götaland

Beskrivning
Den södra delen av Västergötland har sedan 1900-talets början kommit att kallas Sjuhäradsbygden och förknippas med kringföringshandel med textilvaror ("knallar"). Området ligger till största delen över högsta kustlinjen. Den äldre åkermarken återfinns framfor allt på moränformationernas krön.
Från 1800-talet har stenmurar använts som hägnader och då omarronderingarna på 1900-talet varit måttliga finns en stor del av dessa hägnader kvar i dagens åker- och betesmark. Ålderdomliga brukningssätt med inriktning på mjölkproduktion i kombination med relativt bördiga jordar, särskilt i norr, återspeglas av halvöppna betesmarker med lövskog.
De mindre tätorterna har fått sin prägel under textilindustrins glansperiod under 1900-talet och var och varannan kyrkby har urvecklats till en mindre industriort.
Viskadalen, som ligger under högsta kustlinjen, bildar tillsammans med några andra mindre dalgångar en kontrast till den övriga delen av regionen. Här finns omfattande sedimentjordar i den breda dalgången och jordbruksbebyggelsen kryper utefter de skarpt utbildade dalsidorna. I Viskadalens övre del är textilindustrins tätbebyggelse ett dominerande inslag.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.