Stäng fönster Tidaholm kn, HÄRJA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Härja socken ligger i Tidaholms kommun intill Tidan. Landskapet i detta område räknas som mellan- och skogsbygd och närheten till Hökensås gör landskapet kuperat med skogbruk där odlingslandskapet ligger i dalgångarna. Socknen är en av de till ytan största i kommunen och har en långsmal utbredning från Tidans dalgång i väster upp på Hökensås i öster.

Kvarnmiljöer med medeltida anor finns längs Tidan och flera äldre industrimiljöer präglar Tidadalen speciellt vid Tidaholm och Madängsholm något norr om Härja socken.

Källor:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Tidaholms kommun (1989) Skara: Skaraborgs länsmuseum och Tidaholms museum