Stäng fönster Alingsås kn, ERSKA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Erska socken ligger norr om Alingsås i Alingsås kommun. Erska kyrka ligger i Sollebrunn, en småort i kommunen, omkring 25 km norr om Alingsås. Mellbyån och dess dalgång är jordbruksbygd med åkrar och betesmarker. Landskapet är uppbrutet med bergskullar och skogsbevuxen impediment vilket gör landskapet omväxlande.

På 1800-talet fanns i landskapet, Mellbyåns dalgång, gott om kvarnar och kallades ”Kvarnarnas dal”. Bristen på fallhöjd i vattendragen gjorde att det i stället uppfördes väderkvarnar, både holk- och hättkvarnar. Elektricitetens intåg gjorde att många av kvarnarna övergavs och förföll med tiden.

Stora Mellbys kvarnintressenters förening har medverkat till att många av kvarnarna restaurerats.

Källa:
Kulturhistorisk byggnadsinventering 28 - Alingsås kommun (1981-82) Vänersborg: Stiftelsen Älvsborgs Länsmuseum
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland