Stäng fönster Lilla Edet kn, HJÄRTUM SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Miljötexten är till största del baserad på Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland där landskapet i Västra Götaland beskrivs i 26 stora områden. Miljöbeskrivningen är därför inte helt applicerbar på de jämförelsevis små socknarna. Hjärtums socken som ligger på västra sidan av Göta älv inbegrips inte i de 26 områdena men texten har här likväl använts som källa.

Hjärtum socken ligger i Lilla Edets kommun. Småorten Hjärtum ligger omkring 5 km norr om Lilla Edet på västra sidan av Göta älv men socknen sträcker sig längre norr ut.

Landskapstypen är mellan- och dalbygd och landskapet i stort präglas av Göta älv, Sveriges största vattendrag. Älven flyter fram i en U-dal med flack botten och skogsklädda sluttningar. Socknen har många sjöar och ett stort antal vattendrag, små och stora.

Längs Göta älvdalen är jordbruksbygden framträdande tillsammans med en tydlig kommunikationsled. Genom landskapet går vägar, järnväg och älven – kommunikation och transportleder.

Med järnvägens etablerande på 1800-talet anlades större industrier ibland annat Lilla Edet och dess närområde. Dessa industrier var tegelbruk, sågverk, metall- och träindustri. Närheten till Göta älv resulterade också i industrinäringar som varv, repslageri, hamn och lastageplatser.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland