Stäng fönster Essunga kn, NOSSEBRO SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Landskapstypen i detta område räknas som skogs-, mellan och dalbygd och är kuperat med dalgångar. Vattenflödena Mellbyån och Nossan rinner igenom landskapet vilket är inriktat på både skogsbruk och åkerbruk.

Nossebro är centralort i Essunga kommun där Nossan flyter igenom samhället och omlandet är odlingsmarker med skogsbevuxna kullar . Bebyggelsen på landsbygden är av det västsvenska byggnadsskicket. Många ekonomibyggnader är uppförda i gjuthusteknik. Stora karakteristiska potatis- och visthuskällare byggda av marksten med överbyggnader i trä.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland