Stäng fönster Borås kn, HEDARED SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Hedared socken ligger norr om Borås, i Borås kommun, och väg 180 går igenom socknen mot Alingsås. Landskapstypen betecknas som skogsbygd, där skog och berg bildar en kuperad naturbild. Runt småorten Hedared och andra bylägen är landskapet öppet med odlingsmarker i den annars ganska skogstäta socknen. Produktionen i det större området är inriktad på skogen, då odlingsmarkerna är begränsade.

Området kan visa upp äldre byggnadsskick i form av bland annat framkammarstrugor, och långloftsstugor. Här finns också de tidiga tvåvåningshusen som förekom redan på 1700-talet och av dem som uppfördes omkring 1800-1860 finns ett flertal bevarade. Timrade ekonomibyggnader . Hedared har Sveriges enda bevarade stavkyrka.

Källa: