Stäng fönster Mark kn, HYSSNA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

I denna skogs- och dalbygd dominerar spannmåls- och animalieproduktionen. Landskapet är kuperat och genombrutet av dalgångar i Viskans vattensystem. Skogsmarkerna ligger på höjder i landskapet. Historiskt sett har näringarna i området varit åkerbruk, boskapsskötsel tillsammans med binäringar.

Tätorter ligger främst i dalgångar och ut efter de större vägarna i regionen.

Bebyggelsen består bland annat av byggnader med halländska eller äldre byggnadsdrag. Exempelvis kan nämnas bostäder som är sammanbyggda med ekonomibyggnader och skiftesverksladugårdar. Bebyggelsen ligger ofta placerad på dalsidorna intill bergskanter mellan inägor och utmarker.

Källor: