Stäng fönster Falköping kn, SLÖTA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Slöta sockens ingår i landskapshistorisk regionindelningens område Falbygden-Valle. Ett område som karaktäriserad av ett böljande betes- och odlingslandskap och var tidigt ett jordburksområde med inriktning på spannmålsodling och kreaturshållning.

Flera samlade bybildningar och där Falekvarna kvarnby har en särpräglad bebyggelsemiljö där jordbruket spelade en stor roll. Kvarnbyn är känd sedan 1200-talet och var en kyrkby på medeltiden. Tolv gårdar hade egen kvarn och var beroende av varandras vattenflöde.

Falekvarna-området är av riksintresse och ligger ut efter länsväg 47 mellan Falköping och Jönköping

Källor.
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. Länsstyrelsen Västa Götaland. Rapport 2002:14