Stäng fönster Gullspång kn, HOVA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Hova Socken ligger i en så kallad skogsbygd mellan Vänern och Vättern. Ett landskap som består av kuperad vidsträckt skogs- och bergsbygd. Produktiv skogsmark och mer avgränsad jordbruksmark kännetecknar området förr som nu.

Hova socken, med samhället Hova, sträcker sig norr ut mot sjön Skagern med mycket skog uppbrutet av åker- och betesmarker. Hovån blir på så sätt inte lika markerad som ett vattendrag är på Varaslätten.

Området stort visar exempel på bevarade småbyar och välbevarade gårdar från 1800-och 1900-talen, speciellt i nordväst. Byggnadstyper som funnits och som idag finns färre av är till exempel tvåvåningsstugor, heltimrade ekonomibyggnader samt ekonomibyggnader av annan konstruktion de sistnämnda har blivit färre mycket på grund av jordbrukets nedläggning.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14