Stäng fönster Ale kn, HÅLANDA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Hålanda socken ligger knappt 10 km öster om Göta älvdalen i Ale kommun och är en jordbruksbygd. Skog, kullar, bets- och åkermark gör landskapet omväxlande. Bebyggelsen består av många dubbelhus, gårdar med slutna fägårdar och portlider och ligger placerad på impediment och utefter dalsidor där marken inte är brukbar.

Sjöfart och näringar knutna till sjön som hamn- lastageplatser, älvlotsar mm har präglat Ale kommun men också av industrier som grundades i samband med järnvägsbyggandet och järnvägen under slutet av1800-talet. Inriktningar var då telgelbruk, sågverk, metall- och träindustri men också varv och repslageri.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Vätergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14