Stäng fönster Vårgårda kn, SKOGSBYGDENS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Skogsbygdens socken ligger i Vårgårda kommuns sydvästligaste del. Denna del har ett kuperat landskap med skog- och bergsområden samt många sjöar och mossar. Skogsbruk är dominerande och förhållandevis lite odlingsmarker.

Skogsbygdens socken blev en egen socken först år 1825 men benämndes också ”Norska skogsbygden” med varierande stavning fram på 1910-talet. Detta namn kan hänsyfta till Nårunga skog och Nårunga pastorat som Skogsbygdens socken är en del av.

Näringsfånget har till stor del utgjort av skogsbruk och till mindre del jordbruk.

Byggnadsskicket är delvis ålderdomligt i området med framkammarstugor och långloftsstugor. Nyckelhålsverandor på äldre mangårdsbyggnader är vanligt och timrade ekonomibyggnader.

Källa: