Stäng fönster Grästorp kn, TENGENE SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Tengene socken är centralt belägen i Grästorps kommun, omfattar också en del av Grästorps tätort, och är till stor del plan slättmark. Till största del består dagens landskapsbild av fullåkersbygd med spannmålsodling Öppna fält, utskiftade gårdar och raka ägogränser tillkomna vid skiftena präglar det storskaliga landskapet. Skogsområden och berg bryter av det öppna landskapet.

Nossan slingrar sig i syd-nordlig riktning genom socknen på väg till sjön Drättern.

Bebyggelseskicket har varit präglat av det västsvenska med framkammarstugor och skiftesverksladugårdar som till viss del finns bevarat. Gårdarna har förändrats ganska mycket under den senare delen av 1900-talet. Viste härad, varav Grästorps kommun är en dal av, har haft många holkväderkvarnar och här finns också en väderbensstamp bevarad.

Källor:
Bergström, Lars. Orebäck Krantz Elisabet. (1994) Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Grästorps kommun. Skara: Skaraborgs länsmuseum