Stäng fönster Falköping kn, BRODETORPS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Socknen ligger på östra sidan av Hornborgasjön i Falköpings kommun. Till sjön rinner Hornborgaån/Slafsan. Utmed vattendragen växer träd och buskar i ett annars stort böljande uppodlat jordbrukslandskap och kan karaktäriseras som mellan- och slättbygd. Området i stort är inriktat på nötkreatur med inriktning på mjölkkor.

Området är fortfarande ett område med stor andel bevarad agrar bebyggelse från 1800- och 1900-talen. Skiftesprägel och samlade byformationer är kännetecken och av byggnadernas särdrag kan nämnas sidokammarstugor och västsvenska dubbelhus. Skiftesverksladugårdar finns fortfarande många i området men användandet av lokal sten syns också i byggnaderna.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland