Stäng fönster Götene kn, FORSHEM SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Miljötexten är till största del baserad på Kulturhistorisk byggnadsinventering 28 från 1981-82 där landskapet i Västra Götaland beskrivs i 26 stora områden. Miljöbeskrivning är kanske därför inte helt applicerbar på de jämförelsevis små socknarna.

Forshems socken ligger i Götene kommuns norra del och har nordgräns i Vänern. Området i stort räknas som slätt-, mellan- och skogsbygd. Kinnekulle ingår i socknen och berget omges till stor del av sammanhängande odlingsmarker som mot skogskanten övergår till mer ouppodlad marker. Åkermarken producerar spannmål men många mindre jordbruk är idag nedlagda.

Runt Kinnekulle finns flera slotts- och herrgårdsanläggningar och likaså välbevarade gårdsmiljöer från 1800-tal och tidigt 1900-tal. Kalkbränningsmiljöer där brott och ugnar fortfarande kan ses i landskapet.

Källa:
Kulturhistorisk byggnadsinventering 28 - Alingsås kommun (1981-82) Vänersborg: Stiftelsen Älvsborgs Länsmuseum
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland