Stäng fönster Vara kn, VARA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Vara samhälle, en tätort, ligger på Varaslätten utefter E20 med den stora slätten med åkrar och ängar in till de bebyggda kvarteren. Vara samhälle har ett stort antal företag men med jordbrukare in på knutarna.

1866 var en ny tid för de boende i Vara socken, eftersom järnvägslinjen Herrljunga, Vänersborg och Uddevalla kom igång och därmed förbättrades möjligheterna att exportera spannmål. Spannmålssilos uppfördes i det lilla stationssamhället och spannmålshandeln drog till sig servicenäringar som post, bank och apotek. Handeln ökade mm.

Bebyggelsen är ett samhälle som växt fram och därmed byggnader av olika ålder, men det finns relativt mycket kvar av gammal bebyggelse, trots de bränder som lätt får fäste i tätorter.

Källa: