Stäng fönster Lilla Edet kn, LstO kulturmiljer i kommunerna: Sollum, Västra Götaland

Uttryck för miljön: Gravfältsområde nära Hjärtums kyrka. Kvarnmiljö.

Motiv: Miljön omfattar två gravfält varav det ena innehåller 25 högar och stensättningar och det andra 8 högar och stensättningar. De utgjorde ursprungligen ett stort gravfält men har utsatts för stark åverkan.

Gravfälten visar tillsammans med fornlämningarna och den medeltida kyrkmiljön vid Hjärtums kyrka (Miljö 8) på en långvarig bebyggelsekontinuitet. Miljömässigt sammanhållet område och av betydelse för närmiljön. Ingår i en av tre större fornlämningskoncentrationer i Hjärtums socken.

I miljöns södra del ligger en kvarnanläggning med ett flertal byggnader från olika tider såsom kvarn i tegel med brutet tak, mjölnarbostad samt magasin och verkstad. Kraftverk och dammanläggning hör också till miljön. Kvarnverksamhet är känd på platsen sedan 1600-talet. Anläggningen har ett kulturhistoriskt intresse genom sin historia och betydelse i bygden.