Stäng fönster Lidköping kn, LstO kulturmiljer i kommunerna: skofteby, Västra Götaland

43. Skofteby

Kanske var näset vid åmötet särskilt lämpligt för försvar? I alla händelser fick Skofteby gård ett naturskönt läge bland mjuka åraviner där Flian och Torpabäcken flyter samman med Lidan.

Skofteby, Skofteby 1:8, är ett av bygdens äldsta och största herresäten. En lång och omväxlande bebyggelsehistoria avspeglas i den välbevarade herrgårdsmiljön. Skofteby säten har ursprung från Skofteby kyrkby som ännu på 1700-talet låg vid gården. Redan på medeltiden utvecklades säteriet - med namn som Tre Rosor och Sparre i ägarlängden - och kom så småningom att totalt dominera den lilla slättsocknen. 1783 revs sockenkyrkan och socknen uppgick efterhand i Norra Härene. Byn är helt försvunnen undantaget ödekyrkogården med lämningarna av den romanska medeltidskyrkan (1).

Skofteby egendom har varit berömt för sitt ostmejeri - startat redan på 1810-talet - och hade även tidigt sockerbetsodling i stor skala. Norsbryggorna intill Flian vittnar om norsfisket vid Skofteby - känt sedan 1700-talet.

Herrgårdsmiljön (2) berättar om att stora herrgårdar förr påminde om små samhällen. Förutom mangårdsbebyggelsen i 1800-talsparken, och en stor mängd ekonomibyggnader, finns flera rödfärgade arbetarbostäder. Den vitmålade panelklädda huvudbyggnaden byggdes om i slutet av 1700-talet, men timmerstommen är sannolikt äldre. Ca 1860 byggdes en stor frontespis på vardera långsidan. Även flyglarna har 1700-talsursprung. Av ekonomibyggnaderna märks särskilt ett stort timrat magasin från 1800-talet, stallet och f d mejeriet - båda i rött tegel från 1920-talet - samt sågen från 1922.

Ett intressant industriminne är lämningarna efter vattenfabriken Secularis (3). Fabriken var i drift fr o m sent 1800-tal till 1926 och var fristående från Skofteby gård. Vattnet från mineralkällan i Flians åbrink salufördes under namnet “Skofteby naturliga mineralvatten”. Per ångbåt med lastpråm forslades sedan vattenflaskorna på Lidan ned till Lidköping. Idag är det främst det originella lilla gjutna pumphuset vid källan, samt en kvarstående del av fabriken som inretts till boningshus, som minner om den industri som varit.