Stäng fönster Lerum kn, LstO kulturmiljöer i kommunerna: Hjällsnäs, Västra Götaland

Uttryck för miljön:
Stenåldersboplats, tre gravfält och stora ensamliggande stensättningar såsom treuddar och runda stensättningar. Hjällsnäs by som vid medeltidens slut omfattade tolv hela hemman, en för västgötska förhållanden mycket stor by. Byn har bibehållit en delvis äldre bystruktur med flera gårdar kvar i ett åtminstone medeltida byläge. Bebyggelsen är delvis påverkad av 1800-talets skiftesreformer med utskiftade gårdar på olika impediment i åkerlandskapet. Vissa gårdar har ett byggnadshistoriskt värde. Gården Hunsered med fornåkrar av yngre datum samt naturbetesmarker med hävdgynnad flora.

Motiv:
Fornlämningsmiljö av högt vetenskapligt värde som påvisar ett kontinuerligt landskapsutnyttjande från stenålder och framåt. Lång agrarhistorisk kontinuitet. Miljön är tyvärr svårt sargad i väster på grund av omfattande grustäkter.