Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, LstO Kulturmiljöer i kommunerna: Blombacka - kvarnarna vid Ardala, Västra Götaland

Beskrivning
Vid Flian, strax sydväst om Ardala ligger Blombacka med anor från 1500-talet. Två flygelbyggnader på gården anses också vara byggda under denna tid. Strax öster om gården ligger, vid en äldre vägsträckning över ån, den enda kvarvarande kvarnmiljön vid Flian där mer än en kvarn är bevarade. Förutom Biskops kvarn, som tillhört Skara stift, och Rasefors kvarn finns också rester kvar av Blombacka kvarn. Dessutom har tidigare vattendrivna sågar funnits på båda sidor om ån. Tillsammans med en äldre stenvalvsbro utgör miljön med kvarnbyggnaderna en värdefull sista rest av den stora mängd kvarnar som tidigare funnits i Ardala och Marum. Biskops och Rasefors kvarnar ligger i Västra Gerums socken, medan Blombacka ligger i Vinköl. Inom området ligger också den mycket välbevarade bondgården Singulahed med byggnader från 1800-talets sista decennier.