Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, LstO Kulturmiljöer i kommunerna: Kyrkbyarna Medel- och Västerplana, Västra Götaland

Kyrkbyarna Medel- och Västerplana, fornlämningar och bebyggelse

Fornlämningar

I anslutning till den åsrygg, på vilken landsvägen löper och på vilken byarna Medelplana och Västerplana ligger, finns en rad fornlämningar. Fornlämningarna är särskilt intressanta, därför att de har samma lokalisering som de senare byarna och visar därigenom på en kontinuerlig bebyggelse och utnyttjande av samma arealer. De äldsta lämningarna är från yngsta stenåldern och består av hällkistor (6 bevarade och 1 borttagen).

Endast 1 gravfält finns inom området, nämligen Tredingsstenar i Medelplana. Detta gravfält är från järnåldern och består av 1 liten hög och 21 runda stensättningar. Övriga fornlämningar är högar, runda stensättningar, resta stenar och domarringar samt lämningar från historisk tid i form av milstenar och minnesstenar. Högarna ligger jämnt spridda längs åsen, än på högra än på vänstra sidan av landsvägen.

Bybebyggelsen i Medelplana ligger norr om kyrkan, framför allt vid landsvägens västra sida. På den östra ligger den stora Bosgården. På ömse sidor av vägen ligger kyrkan och prästgården, mitt emot varandra.

Bebyggelsen i Västerplana kyrkby ligger samlad på ett karakteristiskt sätt på ömse sidor av landsvägen.