Stäng fönster Töreboda kn, LstO Kulturmiljöer i kommunerna: Mårby - Kanaljorden, Västra Götaland

Mårby - Kanaljorden - bebyggelsemiljö

Området sträcker sig från bysamlingen Mårby, norr om Fredsbergs kyrkby i sydostlig riktning längs Göta kanal till Lövsäng.

Mårby byklunga är en tät ansamling av fem gårdar, med vid utblick över markerna och kanalen. Hög grad av ursprunglighet finner man hos gårdarna Riksberg Sörgården 1:2, med schweizerinspirerad manbyggnad från 1912 och Mårby 1:22, vars boningshus av parstugukaraktär kan dateras till 1863. Vidare är kanalsträckan mellan Riksberg och Lövsäng att betrakta som ett särskilt värdefullt avsnitt. Slussvaktarbostället vid Hajstorps övre sluss och brovaktarbostället vid Lövsäng är båda goda representanter för den enhetliga byggnadsstil kanalbolaget använt utmed hela västgötalinjen under en nybyggnadsperiod 1900 - 1920. Byggnadernas nätta dimensioner, varierade gulmålade brädfodring, fint arbetade verandor och fönsteromfattningar ger dem dess karakteristika. Ytterligare en intressant byggnad inom området är den tidigare kanalingenjörsbostaden, som stod klar 1902.

Göta kanal med omgivningar har i arbetet med den fysiska riksplanen bedömts vara av riksintresse för det rörliga friluftslivet och av betydelse för kulturminnesvården. Särskilt har miljöerna vid Hajstorp, Töreboda tätort, Lanthöjden och Tåtorp, kanalens mynning mot sjön Viken, betonats som kulturhistoriskt intressanta. Man har här betonat ett förordnande enligt 86 § Byggnadslagen i kombination med 19 § Naturvårdslagen utefter hela kanalen med visst om land.