Stäng fönster Hjo kn, LstO Kulturmiljöer i kommunerna: N. Fågelås - Almnäs, Västra Götaland

N.Fågelås kyrkby - Almnäs, N. Fågelås s:n - bebyggelse

Området tillhör Guldkrokens jordbruksbygd. Större delen utgörs av öppet odlingslandskap. Vättern är naturlig begränsning i öster. Det vida synfält, som slätten bjuder, gör det svårt att avgränsa området åt övriga håll. I nordväst har gränsen rått följa riksväg 195, i väst har området delvis utsträckts till att omfatta Hökensås nedre kant, Almnäs säteri är den största bebyggelsekoncentrationen. Säteriet har starkt präglat området och överhuvudtaget hela socknen. Flera ställen, som varit torp eller utgårdar till Almnäs, finns bevarade i den sydvästra delen.

Almnäs.

Säteri sedan 1500-talet.

Almnäs säteri dominerar ett vidsträckt område genom den tillhöriga bebyggelsen och de långa raka alléerna. Den hierarkiska uppbyggnaden och det rikt differentierade näringsliv som kännetecknat gården, avspeglas fortfarande mycket tydligt i bebyggelsens sammansättning. Corps-de-logiet är Guldkrokens största, en trevåning stenbyggnad uppförd 1757-66. Det har enligt avbildningar från 1700-talet hart två par flyglar. Nu ligger det i en relativt stor park, flankerat av en kontorsbyggnad som Helga Zettervall ritat 1895. Utanför mangården ligger ekonomibyggnader för en rad olika funktioner. Särskilt bemärkansvärt är det stora magasinet från 1821 med sin grekiska tempelgavel. Den fyrkantsbyggda ladugårdens äldre delar är uppförda i skiftesverk och gjutteknik. Här ligger också arbetarbostäder inrymda i två stora schweizerhus, utförda i en för landsbygden osedvanligt yppig arkitekturstil. För övrigt har arbetarbostäder funnits i de så kallade dubbeltorpen (för två familjer) som legat utspridda över ägorna. Till gården har hört mejeri, bränneri, kvarn, såg och tegelbruk, Sågen har brunnit ned och tegelbruket läggs ned under 1976. Flertalet anläggningar har drivits av vattenkraft. På Hökensås finns ett system av anlagda dammar, med vars hjälp vattentillförseln har reglerats.