Stäng fönster Trollhättan kn, UPPHÄRADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Upphärads socken ligger en dryg mil söder om Trollhättan och utgörs av en flack, öppen slättbygd omgiven av småbrutna skogs- och dalbygder. I socknen finns bland annat boplatser och hällkistor från stenåldern samt två gravfält och en fornborg från järnåldern, vilket tyder på lång historisk kontinuitet. I samband med anläggandet av Bergslagsbanan år 1877 genom Upphärads socken, kom sockencentrat att förflyttas från kyrkan till det stationssamhälle med namnet Upphärad som uppstod någon kilometer sydöst om kyrkan.

Upphärads kyrka uppfördes år 1724. Ett stycke nordväst om kyrkan ligger Upphärads ödekyrkogård med lämningar efter två äldre sockenkyrkor. Den nuvarande kyrkan ligger i ett öppet jordbrukslandskap som i söder övergår i ett skogsparti. Kyrkogårdsanläggningen kantas i söder och öster av landsvägen mellan Sjuntorp och Upphärad. Närmast kyrkogården i öst ligger Upphärads prästgård avskild från kyrkogården genom en bäckravin vid en skogsdunge.

Av stort värde för miljön kring kyrkan är den gamla skolan från 1849 som enligt uppgift ska ha byggts på den gamla sockenstugans plats söder om kyrkan. Den används som församlingshem sedan 1964. Intill denna byggnad ligger en före detta slöjdsal som ombyggdes på 1980-talet och numera används som kyrkvaktmästeri. Till kyrkomiljön hör även de gamla kyrkstallarna, troligen uppförda 1925, som idag utgör förråd.

Miljön kring Upphärads kyrka är utpekad som kulturhistoriskt intressant i kulturmiljöprogrammet för Trollhättans kommun.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv & litteratur: Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv. Nationalencyklopedin. Kulturmiljöprogram, Trollhättans kommun, 1992.