Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALSÅNS DALGÅNG, Västra Götaland

Beskrivning
Dalgången där Töftedalsån har sitt slingrande lopp är omgiven av barrskogsklädda höjder med många mossar och myrar. Det öppna landskapet i dalen är präglat av åkerbruk och betesdrift. Bebyggelsen i dalgången ligger utspridd men med flera gårdar tillsammans på varje plats. Parallellt med ån går en väg genom dalen och bebyggelsen ligger mestadels placerad utmed den. Undantaget är rester av torpbebyggelse som ligger utspridd på de skogklädda bergen vid små igenväxande åkerlyckor. Några torp har blivit sommarstugor men de flesta har utplånats av tidens tand. Spridda platser utmed ådalgången med förhistoriska gravanläggningar vittnar om att här har funnits människor sedan förhistorisk tid. I skogsmarksregionen finns bronsåldersgravar och i centralområdena finns gravformer från yngre järnåldern.

I dalens norra del vid en krök av vägen ligger Töftedals kyrka. Ån slingrar sig fram alldeles väster om kyrkan i frodig grönska. Bebyggelsen vittnar om att här har varit ett litet sockencentrum för inte alltför länge sedan. Söder om kyrkan ligger skolan från 1920-talet med stor skolgård och uthusbyggnad till. Församlingshemmet från 1988 ligger intill skolbyggnaden. Mitt emot församlingshemmet ligger en oansenlig byggnad som idag används av kyrkan till förvaring. Detta är den gamla skolan från 1870-talet. Där hade man församlingshem efter att den nya skolan byggts. Öster om kyrkan ligger en byggnad som hyste handelsbod i ett helt sekel mellan 1880-talet och 1985. Här finns också två gårdsmiljöer med ståtliga mangårdsbyggnader. Någon kilometer söder om kyrkan finns ett missionshus och ytterligare några hundra meter bort ligger ännu en nedlagd affär, Hillebäck.

På krönet av en backe bara ett par kilometer söder om kyrkan i Lundby fanns ytterligare ett slags centrum med postkontor och gästgiveri. Två gårdar, Lundby 1:2 och 1:3 ligger på ömse sidor om vägen. I Lundby 1:2 "Uppistuga" fanns postkontor fram till 1937 och i Lundby 1:3 "Nolistuga" fanns gästgiveri och skjutsstation.

Vid Töftesäter kommer Kvarnbäcken öster ifrån och rinner ihop med Töftedalsån. Odlingsmarken kring bäcken bryter in mot öster. I skogskanten finns en bebyggelsemiljö som består av några gårdar. Töftesäter 1:19 utvärderades i den miljön på grund av sina fina snickerier. Övriga gårdar som tillhör Töftesäter ligger utmed vägen.

Inom miljön har följande fastigheter utvärderats kulturhistoriskt: Bintorp 1:3, Björnbyn 1:2 (Gullbacken), Lundby 1:3, Töftedals Stom 1:11, Töftedals Stom 1:14, Töftedals Stom 1:15, Töftedals Stom 1:8 (Töftedals skola), Töftesäter 1:11 (Liden), Töftesäter 1:16 (Hillebäck), Töftesäter 1:19, Töftesäter 1:20 (smedjan), Töftesäter 1:25.